5 tips voor onderhoud van uw zonwering in de winterperiode

5 tips voor onderhoud van uw zonwering in de winterperiode

Zodra de herfstbladeren op de grond vallen zijn nog maar weinig mensen bezig met hun zonwering. Toch is het een ideaal moment om te kijken of er onderhoud nodig is of dat er wellicht behoefte aan nieuwe zonwering is. Steeds meer mensen werken thuis, waardoor de behoefte verandert. Het najaar of de winter is de ideale tijd om de plannen voor het voorjaar te maken. In dit artikel geven we 5 tips die je in het najaar of in de winter kunt toepassen.

Tip 1. Beoordeel op tijd de kwaliteit van de zonwering 

Het kan behoorlijk vervelend zijn als bijvoorbeeld het knikarmscherm in de volle zomer kapot gaat. De levertijden zijn vaak minimaal 3 maanden, waardoor je lange tijd niet gebruik kan maken van de zonwering op het moment dat je er juist gebruik van wilt maken. 

Beoordeel dus in het najaar of de winter al of de zonwering nog aan de vereisten voldoet. Hoe lang hebben we dit scherm al? Zijn er gebreken zichtbaar? Zijn er al andere voortekenen dat het scherm aan vervanging toe is etc. Zodra je op tijd met de aanvraag bent heb je voordat de zomer begint je nieuwe zonwering al hangen. 

Tip 2. Houd de kou lekker buiten 

Wat is er lekkerder dan behaaglijk in huis vertoeven, terwijl het buiten guur en koud is? 

Wanneer je over rolluiken beschikt, kun je ze naar beneden doen. Door gebruik te maken van rolluiken houd je tot wel 40% kou buiten in de wintermaanden. Dit scheelt aanzienlijk in bijvoorbeeld de verwarmingskosten. Het kan dus ook zeker slim zijn om rolluiken aan te schaffen. Uiteindelijk is dit een prima investering, die je op termijn terugverdiend.  

Tip 3.Screendoeken schoonmaken 

Beschik je over screendoeken? Dan is het verstandig deze in het najaar goed schoon te maken. Screendoeken zijn gemaakt van glasvezel en polyester, waardoor je ze prima zelf kunt schoonmaken. Screens hoef je in de winter niet te gebruiken, omdat de zon al helpt om de woning op te warmen. Het screendoek blijft dan de hele winter in het kastje. Zodra de eerste zonnestralen in het voorjaar tevoorschijn komen, tover jij je schone screen eruit. Wel zo prettig. 

Tip 4. Schoonmaken en behandelen van structuurlakken 

Een zonwering of terrasoverkapping met een structuurlak is perfect te behandelen in het najaar. De meeste behandelmiddelen om de structuurlak te beschermen, dienen aangebracht te worden als de zon niet schijnt. In het najaar zijn er voldoende dagen om dit goed uit te voeren en zal je zonwering of terrasoverkapping er op termijn mooier uit blijven zien.

Tip 5. Preventief onderhoud 

In het najaar preventief onderhoud voeren is absoluut geen overbodige luxe. In het voorjaar en in de zomer wil je er klaar voor zijn. Voor het onderhoud is het verstandig de gehele zonwering in het najaar, zoals het knikarmscherm of het uitvalscherm, nog even goed te inspecteren en verzorgen. Reinig het doek met een schone borstel en gebruik hiervoor geen water. Druk niet te hard op het doek en veeg in een rustige beweging het doek schoon. Door klein preventief onderhoud in het najaar ben je klaar voor het voorjaar! 

Vragen over onze tips? Neem vrijblijvend contact op. 

BEZOEK ONZE SHOWROOM     AFSPRAAK MAKEN